background

 

FILTRE ORIZONTALE CONICE
Utilizare

Filtrele orizontale conice sunt utilizate pentru filtrarea gazelor naturale în vederea protecţiei contoarelor montate în instalaţii ( turbine, pistoane rotative, etc. ). Filtrarea se realizează prin reţinerea particulelor înainte de intrarea curentului de gaze naturale în contor. Standard, se realizează cu un element de filtrare de 160 m (sau altă mărime solicitată de către beneficiar, 80m, 100m etc). Presiunea nominală : Pn 6 ... 110

Dimensiuni

Corpul cu flanșe este în construcţie sudată, în construcţie standard este realizat din ţeavă fără sudură, trasă, pentru instalaţii petroliere conform SR EN 10216-4 / EN 10216-4. Pentru presiuni nominale mai mici sau egale cu PN 25 se utilizează flanșe rotunde plate , tip 01 conform SR EN 1092/EN 1092.

Comandare

Pentru comandare este necesar să furnizaţi dimensiunea nominală DN, presiunea nominală PN și gradul (fineţea) de filtrare.: FOC DN.PN.XXX. Nota:Cartușele filtrante se livrează și separat (piesă de schimb) pentru filtre aflate în exploatare.

Construcție

Filtrele orizontale conice se compun din corp cu flanșe, cartuș filtrant și garnituri de etanșare.

Produse de înaltă
calitate

Facilitățile noastre îndeplinesc cerințe ridicate de securitate și sunt certificate la cele mai înalte standarde locale.

Proiecte
Premiate

Lumea lanțurilor internaționale de aprovizionare implică riscuri necunoscute și reglementări provocatoare.

100% Satisfacție
Garantată

Construirea de relații și proiecte care durează. Servim un impresionant număr de clienți.

Filtrele orizontale conice sunt utilizate pentru filtrarea gazelor naturale în vederea protecției contoarelor montate în instalații ( turbine, pistoane rotative, etc. ). Filtrarea se realizează prin reținerea particulelor înainte de intrarea curentului de gaze naturale în contor. Standard, se realizează cu un element de filtrare de 160 µm (sau altă mărime solicitată de către beneficiar, 80 µm, 100 µm etc). Presiuni nominale: PN 6 ... 110.
Cartușul filtrant se remarcă printr-o construcție robustă, fiind format dintr-un con de rezistență format din tablă de oțel inoxidabil cu ochiuri mari, peste care este trasă sita de filtrare fină realizată din țesătură de oțel inoxidabil. Astfel chiar dacă filtrul este lovit de impurități sub formă de corpuri mai mari și mai grele antrenate de gazul în curgere (pietricele, resturi metalice care ajung într-un fel sau altul în conducte), acestea nu pot străpunge ușor cartușul filtrant încât să dăuneze elementului protejat prin filtrarea gazului.
Căderea de presiune pe filtrul conic curat este de maximum 0,1bar, iar pe filtrul conic îmbâcsit este de 0,5 bar, caz în care se recomandă spălarea sau schimbarea cartușului filtrant. Produsul se instalează în amonte de dispozitivul protejat respectând distanța minimă impusă de producătorul acestuia sau impusă prin proiect. Distanța amonte a contorului se măsoară de la flanșa aval a filtrului. Instalarea se face prin intercalare pe un tronson de conductă liniar. Prinderea pe conductă se face cu elemente de asamblare standard (șuruburi sau prezoane, piulițe, garnituri etc.).

Cartușele filtrante conice sunt în construcţie simplă, sudată, componentele din oţel carbon fiind protejate anticoroziv prin vopsire, componenta de filtrare (suport din tablă perforată și sită) fiind realizate în constructie standard din oţel inoxidabil austenitic AISI 304. Elementul de susţinere (conul sau sita suport) a sitei de filtru este realizat din tablă perforată de oţel inoxidabil, AISI304, de grosime de 1 mm, cu găuri Ø1,5 mm, pas de 2,5 aria deschiderii de 32,65%. Elementul de filtrare este realizat din ţesătură inox austenitic, AISI304, avand fineţea de filtrare de 160µ m, 100 µm sau 80 µ m. Elementele de ghidare (minidifuzorul de flux) și etanșare (oglinda) este realizat din oţel carbon în construcţie sudată și filetată, acoperită cu vopsea.Difuzorul de flux asigură și rigidizarea ţesăturii în vârful conului. Căderea de presiune maximă pe elementul de filtrare neibâcsit este de maximum 0,03 bar la o viteză a gazului în conductă de 20 m/s, căderea de presiune maximă admisă pentru filtru îmbâcsit este de 0,5 bar.

Pentru buna funcționare a filtrului de impurități este necesar a se efectua periodic verificarea căderii de presiune pe cartușul filtrant ( funcție de calitatea gazului) - Dacă pierderea de presiune este mai mare de 0,4 bar este obligatorie decolmatarea și curățirea de impurități a cartușului filtrant; - La demontarea cartușului filtrant se va executa și o inspecție vizuală a elementului filtrant (dacă prezintă deformații rupturi sau ciupituri acesta se va înlocui) - curățirea cartușului filtrant se va executa prin degresare și nu mecanic.; - După demontare este obligatorie înlocuirea garniturilor de etanșare.

Elemente componente filtru
  • Garnituri AVAL
  • Inel etanșare (oțel carbon)
  • Sita filtru (oțel inoxidabil)
  • Suport sita filtru (oțel inoxidabil)
  • Difuzor de flux (oțel carbon)
  • Garnitura AMONTE
  • Priza de presiune AMONTE (opțional)