Măsurarea apelor uzate, apelor brute sau a apelor pluviale necesită soluții specifice de măsurare datorită mai multor cauze:
-încărcarea apelor respective, care sunt considerate fluide cu un conținut eterogen de apă și diferite reziduuri, substanțe chimice, pietriș, nisip, mâl, reziduuri plutitoare, spumă la suprafață și altele. Pentru un punct de măsurare unele mijloace de măsurare pot funcționa satisfăcător, altele nu, funcție de conținutul fluidului.
-transportul acestor categorii de ape este cel mai adesea realizat prin șanțuri și canale prin care nivelul apei variază, sau prin conducte parțial pline. În situațiile în care fluidul este transportat prin conducte complet pline, aflate sub presiune, secțiunea de curgere având o valoare fixă, debitmetrele trebuie să măsoare precis doar viteza de curgere a fluidului. În cazul transportului fluidului prin canale și conducte cu nivel liber (adică parțial pline), trebuie permanent recalculată secțiunea de curgere în funcție de nivelul fluidului și de forma secțiunii canalului.
-variația în timp a debitului și domeniul de măsurare necesar. Debitul de apă pluvială, de exemplu, are un caracter pulsatoriu, perioadele relativ scurte de timp în care debitul are valori semnificative, sunt urmate de perioade foarte lungi în care debitul este nul. La fel se întâmplă și în cazul apelor uzate produse de unele companii în care o perioadă de timp nu se deversează nimic, apoi se deversează cantități semnificative într-o fază a unui proces tehnologic. Situații mai complicate pot apărea în rețelele de canalizare ale localităților mari, în care prin unele ramuri ale canalizării, în anumite condiții, pot apărea curgeri inverse, fiind necesare soluții complexe de măsurare.
Debitmetrele pentru ape uzate prin canale deschise sunt utilizabile pentru debite relativ mari. Dacă de exemplu un consumator de apă din rețeaua de distribuție măsoară debitul de intrare cu un apometru cu domeniul de măsurare 0...1,5 m3/h, și este obligat de lege să măsoare apele uzate deversate, ar putea să prefere plata paușală a apelor uzate conform indicațiilor apometrului de intrare și să nu achiziționeze un sistem de măsurare a apelor uzate. Sau, va instala o fosă de decantare și va pompa periodic apa clarificată printr-un apometru sau debitmetru dimensionat corespunzător. Alegerea va fi dictată de cheltuielile realizate în cele două variante.
-amplasamentul sistemului de măsurare. În foarte multe situații amplasamentele unde trebuie instalate sistemele de măsurare necesită rezolvarea unor probleme care nu vor fi deloc neglijabile din punctul de vedere al bugetului alocat:
realizarea de cămine de măsurare adecvate
asigurarea cu energie electrică
optimizarea accesului la citirea informațiilor de măsurare
protejarea amplasamentului la accesul neautorizat
mentenanța amplasamentului și menținerea corespunzătoare a condițiilor de curgere (decolmatări amonte/aval de câte ori este nevoie, eliminarea periodică a plantelor care pot crește în mod spontan de exemplu prin canalele de irigații, lucrări de verificare și repunere în funcțiune după evenimente meteorologice extreme, etc).
ACR TECHNOLOGY srl furnizează echipamente și soluții de măsurare funcție de necesitățile clientului, astfel:
sisteme de măsurare pe canale deschise cu traductor de nivel – ACR-CADES
sisteme de măsurare pe canale deschise cu traductor de nivel și de viteză pentru jgheaburi ne-standard – ACR-DOF
sisteme de măsurare pe canale deschise cu traductor de nivel și transmițător autonom – ACR-LS
soluții de măsurare cu apometre cu turbină tangențială - ACR-TAN
soluții de măsurare cu debitmetre electromagnetice sau ultrasonice – ACR-DEB